TRAMİSU

Malzemeler:

Keki için;
1 ad. Hazır pandispanya keki
2 çk. Neskafe
2 çk. Toz şeker
1 tk. Kakao
1 tk. Türk kahvesi
1 Fincan sıcak su

Kreması için;
1 ad. Yumurta
4 sb. Süt
200 gr. Labne peyniri
3 fincan un
3 fincan toz şeker

Hazırlanışı:

Kreması için malzemeler mikser ile çırpılıp kısık ateşte muhallebi kıvamında pişirilir. Soğumaya birakilir. Biraz soğuduktan sonra labne peyniri de ilave edilip iyice karıştırılır.
Keki için, kakao, kahve, neskafe ve şeker, bir fincan sıcak suda eritilir. Pandispanya hamuru bu su ile ıslatılarak iki parçaya ayrılır. Zemine pandispanya, üzerine krema, tekrar pandispanya ve en uzerine tekrar krema konulur. Üzerine küçük  bir elek ya da süzgeç ile toz halde kakao ve kahve karisimi serpilir. Buzdolabinda 15 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyip servis edebiliriz.
Afiyet olsun..

NANE-LİMON FROZEN

Malzemeler:

Bir tutam nane
1 ad. limon
1 şişe soğutulmuş maden suyu
3 tatlı kaşığı toz şeker
10 küp buz

Hazırlanışı:

Limonun dörtte birini ve naneleri bardağın içine atıyoruz. Havanda ezer gibi, naneler ve limon kabuğu esansını iyice bıraksın diye bardağın içerisinde iyice eziyoruz. Üzerine kalan limonu sıkıyoruz. Rondoya buz kalıplarnı ve toz şekeri atıp bulgur tanesi büyüklüğüne ulaşana kadar parçalıyoruz. Buz parçacıklarını bardağın içerisine boşaltıp, üzerine sodayı ilave ediyoruz. Bir karıştırıcı vasıtasıyla bardağın dibindeki nane limon karışımı ile soda buz karışımını harmanlıyoruz. Erimeden servis edebiliriz.
Afiyet olsun..

Köfteli Mantar Dolması

Malzemeler:

1 pk. Kültür mantarı ( iri olmalı)
250 gr orta yağlı kıyma
1 ad soğan
1 ad yumurta
1 yk yoğurt
1 tk salça
1 miktar taze nane
3 dilim bayat ekmek
Kimyon
Tuz
Karabiber
Kekik

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri biraraya getirip köfte harcimizi yoğurduktan sonra buzdolabında yarım saat dinlendiriyoruz. Bu arada mantarlarımızın saplarını koparıp temizliyoruz. Hazırladığımız mantarlarizi kaynar su dolu bir tencerede diriliğini yitirene dek haşlıyoruz. Mantarlarımız biraz soğuduktan sonra, dinlenmeye beklettiğimiz köfte harcımızı alıyoruz. Her bir mantarın iç yüzeyine dolu dolu, büyükçe toplar şeklinde köfte ile dolduruyoruz. Bir fırın tepsisi ya da borcamın zeminini çok az miktarda yağlayarak hazırladığımız mantar dolmalarını diziyoruz. Önceden ısıtılmış 250 derecedeki fırında köftelerin üstü kızarana dek pişiriyoruz. Tabağımıza alıp servis edebiliriz.
Afiyet olsun..

KUŞBAŞILI PİDE

    malzemeler:

yarım su bardağı süt
1 ad. yumurta
1 yk kaşığı toz şeker
1 yk yoğurt
1 çk kabartma tozu
2 sb un
1 tutam tuz

       harcı için:

200 gr.  kuşbaşı kuzu eti
1 tutam karabiber
1 tutam kimyon
biraz tuz
1 ad. soğan
1 ad. domates
2-3 biber


         hazırlanışı:

Un , tuz, şeker, kabartma tozunu bir kapta karıştırın. Yumurtayı çırpıp , yoğurt ve sütü karışıma ilave edin. Sonra hepsini birlikte karıştırarak yoğurun. Hamurun kıvamını tutturmak için bir miktar un ya da süt ilave edebilirsiniz.
         Harcı için tüm malzemeler küçük küçük doğranarak ya da doğrayıcıda kesilerek hazırlanır. Önce soğan ve biberler , ardından et parçacıkları tavada sotelenir. En son domatesler de ilave edilip soyu çekene kadar yüksek ateşte pişirilir. Pişmesine yakın tuz ve baharatları da ilave edilip ocaktan alınır.
        Hazırlanan hamur parçalara ayrılarak,  düz bir zeminde merdane yardımıyla ya da el ile ince bir şekilde açılarak oval şekilde hazırlanır. Harç malzemesi üzelerrine pay edilerek, iyice yaydırılır. Hamur kabardığında malzemeyi üzerinden atmaması için harç hamur üzerine bastırılır. Kenarları içe doğru kıvrılır. Hazırlanan pideler az miktarda yağladığımız tepsiye dizilerek 200 derecede hamuru pembeleşip kızarıncaya dek 20-25 dakika pişirilir. Arzu ederseniz pişmesine birkaç dakika kala üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.  Fırından çıktığında da hamurunun kenar kısımlarına bıçak yardımıyla margarin ya da tereyağ sürersek, soğuduğunda hamurun kuruyup sertleşmesini engellemiş oluruz.
        Afiyet olsun...