Kolay Sodalı Börek




Malzemeler


5 yufka

2 şişe soda

1 yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ



İç Harcı İçin;

1 iri patetes

150 gr beyazpeynir

Yarım demet maydanoz

Tuz, karabiber

 
 
 
 
 
Hazırlanışı


•Tepsiyi yağlayın.

•Bütün bir yufkayı uçları dışarı sarkacak şekilde tepsiye yayın.

•Kalan yufkaları ufak parçalara bölün.

•Bütün yufkanın üzerine parçaladığınız yufkaların yarısını döşeyin.

•Bir kaba patates ve peyniri rendeleyin. Üzerine kıyılmış maydanozu ekleyin, tuz ve tuz ve biberle karıştırın.

•Hazırladığınız iç malzemeyi yufkaların üzerine yayın.

•Kalan parçalanmış yufkaları yerleştirin.

•Dışarı sarkan yufka uçlarını bohça gibi böreğin üzerine kapatın.

•Bir bıçakla böreği dilimleyin.

•Derin bir kase içinde yumurta ve yağı çırpın. İki şişe sodayı ilave ederek tekrar karıştırın.

•Karışımı böreğin üzerine eşit olarak ve tamamını çekecek şekilde yavaş yavaş dökün.

•Önceden kızdırılmış fırında her iki tarafı da kızarana kadar pişirin.

Terbiyeli Şehriye Çorbası




Malzemeler


2 Çorba kaşığı margarin

8 Bardak et veya tavuk suyu

1 Adet büyük boy domates

1,5 Kahve fincanı tel şehriye

Yarım demet maydanoz

Tuz

Terbiyesi İçin :

1 Adet yumurta sarısı

1 Adet limonun suyu

2 Çorba kaşığı yoğurt

 
 
 
Hazırlanışı


•Bir tencereye margarini koyarak eritin.

•Yağ eriyince rendelenmiş 1 adet domatesi ilave edin.

•Domatesler eriyip, salça haline gelene kadar arada bir karıştırarak pişirin.

•Domatesler pişince et suyunu, şehriyeyi ve tuzu katıp yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin.

•Kıyılmış maydanozu katıp bir taşım daha kaynatın.

•Yumurta sarılarını, limon suyunu ve yoğurdu bir kasede iyice çırpın.

•Çorba suyundan bir kepçe alarak azar azar ve sürekli karıştırarak terbiyeye ilave edin.

•Çok kısık ateşte kaynayan çorbaya terbiyeyi yavaş yavaş ve çorbayı sürekli karıştırarak ilave edin.

•Kısık ateşte bir taşım kaynatıp, ateşi kapatın.

•Servis kasesine aktarıp sıcak olarak servis yapın.

Bonbon Tatlısı





Malzemeler


2 Paket bisküvi

1 Paket margarin

8 Çorba kaşığı tozşeker

1 Limon kabuğu rendesi

Yarım limon suyu (veya portakal)

2 Çorba kaşığı kakao

Süsleme için :

2 Çorba kaşığı çekilmiş şam fıstığı veya fındık yada hindistancevizi

 
 
 
Hazırlanışı


•Bisküvileri ezerek toz haline getirin.

•Margarini eritip tozşekeri ilave edin ve karıştırıp bisküvilere ekleyin.

•Kakao, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ilave edip iyice karıştırın.

•Hazırladığınız karışım henüz sıcakken ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin.

•Dilediğiniz süsleme malzemesine bulayıp servis tabağına yerleştirin.

•NOT : Süsleme sırasında topların sıcak olmasına dikkat edin.

•Aksi halde süsleme malzemelerine bulamakta zorluk çekersiniz.

Makarna Böreği






Malzemeler :
 


Yarım paket kelebek makarna

5 adet yufka

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ

3 adet yumurta

Peynir ( isteğe göre maydanozda ekleyebilirsiniz)
 
 
 
Hazırlanışı


•İlk olarak makarnayı suda haşlayarak süzün.

•Bir kasede süt, yumurta ve sıvı yağı karıştırarak böreğin tepsiye dizilmesine başlayalabiliriz.

•Yağlamış olduğunuz tepsiye yufkalardan bir tanesini serelim.

•Yufkanın fazlası tepsinin kenarlarında sarkacak şekilde olsun.

•Sermiş olduğunuz yufkanın üzerine hazırladığımız sıvı karışımdan gezdirelim.

•2 tane yufkayı da kıvrımlı bir şekilde, aralarına sıvı karışımdan dökerek tepsiye yerleştirelim.

•Haşlanmış makarnanın tamamını yufkaların üzerine dökülür ve güzelce tepsiye dağıtılır.

•Bir yufkayı parçalara ayırarak makarnaların üzerini örtün ve üzerine sıvı karışımdan gezdirerek, peynirli iç harcımızı bu kata serpiştirelim.

•Son yufkayı da peynirlerin üzerine kapatarak, tepsinin kenarından sarkan yufkaları üzerine kapatalım.

•Böreği dilimleyerek kalan karışımın tamamını tepsinin üzerine gezdirelim.

•180 derece ısıtılmış fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirelim.

•Afiyet olsun.

3 Renkli Kek





Malzemeler


3 adet yumurta

1.5 su bardağı toz şeker

1 su bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2.5 su bardağı un

2 yemek kaşığı kakao

Bir tutam ıspanak

1/2 su bardağı sıvıyağ



 
Hazırlanışı


•Yumurtaları çırpma kabına koyarak üzerine tozşekeri ilave edin ve şeker eriyinceye dek çırpın.

•Sıvıyağ ve yoğurdu ilave ederek malzemeleri karıştırın.

•Unu eleyerek ilave edin ve çırpın. Kabartma tozu ve vanilyayı da ilave ederek mazlemeleri iyice karıştırın.

•Kek kalıbını yağladıktan sonra üzerine parmaklarınızın ucu ile bir tutam un serpip kalıbı ters çevirerek fazla unu dökün.

•Hamurun 1/3 ünü kek kalıbına dökün.

•Elinizle tuttuğunuzda bir avuç gelecek kadar ıspanağı blendera koyarak iyice öğütün.

•Daha sonra kek harcının kalan yarısını yani 1/3 kadar miktarını blendera ilave ederek biraz daha öğütün.

•Ispanaklı harcı da kek kalıbına dökün.

•Son olarak kapta kalan harca 2 kaşık kadar kakao ilave ettikten sonra çırpıp kalıba dökün ve önceden ısıtılmış fırında 45_50 dakika kadar pişirin.

•Fırını kapattıktan sonra 5 ya da 10 dakika kadar daha bekletin.

•Keki fırından çıkarıp oda sıcaklığına geldikten sonra kalıptan çıkararak dilimleyin ve servis yapın.

•Afiyet olsun.

Çikolata Soslu Kemal Paşa Tatlısı






Malzemeler


1 paket kemal paşa tatlısı

1 paket krem şanti

1 bardak ceviz içi

Çikolata sosu


 
 
 
Hazırlanışı


•Yapımı çok basit.

•Kemal paşamızı alıyoruz üzerindeki tarife göre hazırlıyoruz (Üzerinde 1 litre suya 1 kilo şeker yazıyor ama bence bunların yarısı bile yeterli çünkü çok şerbet artıyor).

•Bir borcama dizip soğumaya bırakıyoruz.

•1 paket krem şanti çırpıyoruz.

•Soğuyan kemal paşaların içlerini çay kaşığı yardımıyla azıcık oyuyoruz.

•Ortalarına ceviz ya da fındık yerleştiriyoruz.

•Üstlerine krem şanti sıkıyoruz.

•En son ise hazırlamış olduğumuz çikolata sosunu gezdiriyoruz (hazır sos da olur).

•Sonra da iyice soğutup afiyetle yiyoruz.

Pekmezli Cevizli Kek





Malzemeler


1 su bardağı pekmez

1,5 su bardağı sıvı yağ

3 yumurta

Vanilya

Kabartma tozu

3 bardak un

1,5 su bardağı süt

1 su bardağı çekilmiş ceviz

1 tatlı kaşığı tarçın
 
 
 
 
Hazırlanışı


•Yumurta ile sütü mikserle çırpın, sırasıyla yağ, vanilya, pekmezi ekleyin.

•Sonra un, kabartma tozu, tarçın ve cevizle birlikte çırpma işlemini tamamlayın.

•Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun.

Yayla Çorbası





Malzemeler


4 Çorba kaşığı tepeleme pirinç

10 Su bardağı et suyu(2 litre)

1 Tatlı kaşığı tuz

1 Su bardağı süt(yoksa su)

2 Kahve fincanı su

1 Çorba kaşığı tereyağı(yoksa normal yağda kullanabilirsiniz)

1 Tatlı kaşığı nane

6 Çorba kaşığı tepeleme yoğurt

2 Adet yumurta sarısı
 
 
 
 
Hazırlanışı


•Pirinci temizleyip 30 dakika ılık suda beklettikten sonra süzdürüp bir tencereye koyun.

•Et suyunu ve tuzunu ilave ederek ağır ateşte 20 dakika kaynatın.

•Sonra sütle unu iyice karıştırıp kaynamakta olan çorbanın içine ilave edin.

•10 dakika daha kaynatın.

•Tereyağını nane ile tavada hafif kızartıp çorbanın içine ilave edin.

•5 dakika daha kaynattıktan sonra yoğurtla yumurtayı iyice karıştırıp kaynar çorbanın içine yedirin.

•Kaynatmadan hemen servis yapın.

Biberli Tavuk Sote




Malzemeler


2 Adet tavuk göğsü

1 Adet soğan

1 Adet salçalık kırmızı biber

5 Adet çarliston biber

2 Diş sarımsak

2 Çorba kaşığı zeytinyağı

2 Adet iri domates

Tuz, karabiber, kekik
 
 
 
Hazırlanışı


•Göğüs etlerini küçük kuşbaşı şeklinde doğrayıp, teflon tavaya alın.

•Orta ateşte etler suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurup, tuz serpin.

•İnce kıyılmış soğan, sarımsak ve zeytinyağını ekleyip sote edin.

•Biberleri ince şeritler halinde, domatesleri küçük küçük doğrayıp tavaya ilave edin.

•Tuz, karabiber ve kekik ekleyip karıştırın.

•Kapağı kapalı olarak ara sıra karıştırarak 15 dakika orta ateşte pişirin.

•Sıcak olarak servis yapın.

Sosyete Kısırı




Malzemeler




köfte malzemeleri:

2 su bardağı ince bulgur

1,5 su bardağı kaynar su

2 yemek kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı un

1 yumurta akı

2 çay kaşığı tuz

pul biber



sosu için



1/2 demet maydanoz

1/2 demet taze soğan

2 yemek kaşığı salça

2 dis sarımsak

tuz

nane

karabiber

pul biber

sıvıyağ

limonsuyu




Hazırlanışı


•Geniş bir kapta bulgura kaynar suyu döküp üzerini kapatın. 20 dakika sonra -bulgurlar kabarınca diğer köfte malzemeleriyle karıştırıp, yoğurun.

•Karışımdan küçük toplar yapıp dağılmamaları için buzdolabında 15-20 dakika bekletin. Daha sonra köfteleri kaynar suda 3-4 dakika haşlayın. Haşladıklarınızı sudan alıp servis tabağına koyun.

•maydanoz ve soğanları ince doğrayip, diğer malzemelerle karıştırıp bulgur toplarimizla yavaş yavaş karıştıralım, servise hazir.

Şöbiyet




Malzemeler


8 tane baklavalık yufka (Yufkacı yoksa 1 paket hazır baklavalık yufka)

300 gr. çekilmiş ceviz

2 kaşık toz antep fıstığı veya ceviz

350 gr. tereyağ

1 çay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı dolusu irmik

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

 
 
Hazırlanışı


•Bir kaç damla limon suyu


•Sütün içine irmiği ekleyip ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp soğutun. Çok katı olursa süt ile açabilirsiniz. Bu kaymağı olacak.


•8 kat yufkayı 8 cm. karelik parçalara bölün.



•Her kareye bir tatlı kaşığı kaymak ve 1 çay kaşığı ceviz koyup muska şeklinde kapatın.


•Tepsiye muskaların uç kısımları üst üste gelecek şekilde dizin.


•Diğer sırada şöbiyetleri ters gelecek şekilde yerleştirin.


•Tereyağını eritip sıvı yağ ile karıştırın.


•Tatlının her yerine şekilde üzerlerine gezdirin.


•180 C derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.


•Şöbiyetler piştiği sırada şerbetini hazırlayın Su ve şekeri birlikte 15 dk. kadar kaynatıp limon suyunu ilave edip ılınmaya bırakın.


•Şöbiyet çıktıktan sonra üzerine şerbetini dökün.(İkisi de ılık olmalı)


•Şerbetini çekip soğuduktan sonra fıstıkla veya cevizle süsleyin.

Bezelye Çorbası



Malzemeler


1 Su bardağı bezelye

1 Çorba kaşığı un

1.5 Çorba kaşığı margarin

4 Su bardağı et suyu

Dereotu

Tuz, karabiber, kırmızıbiber

 
 
Hazırlanışı


•1 çorba kaşığı bezelyeyi ayırarak gerisini haşlayın.

•Haşlanmış bezelyeleri süzgeçten geçirin.

•Unu yağda kavurun ve biraz su ilave ederek karıştırın.

•Süzdüğünüz bezelyeyi ilave ederek karıştırın.

•Et suyunu ekleyerek kaynatın.

•İçine ayırdığınız 1 çorba kaşığı bezelyeyi ilave edin, tuz ve karabiberini ayarlayın.

•İnce kıyılmış dereotunu üzerine serpin.

•Dilerseniz yağda kızdırılmış kırmızıbiberle servis yapabilirsiniz.

Bamya Çorbası




Malzemeler


100 gr çiçek bamya

200 gr küçük doğranmış kuşbaşı et

1 orta boy soğan

1 kaşık biber salçası

2 kaşık sıvı yağ

Tuz

Limon

 
 
Hazırlanışı


•Bamyaları iplerinden ayırmadan üzerinde olan tüycüklerden ve bıyıklarından kevgirde ovalayarak temizliyoruz.

•Tencerede kaynayan suya salıyoruz ve yaklaşık 6-7 dakika haşlıyoruz.

•Başka bir tencerede etlerimizi yağsız ve susuz olarak kavuruyoruz.

•Kavrulan etlere sıvı yağı ve soğanları ilave edip biraz daha kavurduktan sonra salçamızı ekliyoruz.

•Kaynamış suyumuzu ilave edip yaklaşık 15 dakika kısık ateşte çorbamızı kaynatıyoruz. Haşlanmış bamyalarımızı iplerinden çıkarıp kaynayan çorbaya ilave ediyoruz.

•Tuzunu ilave ediyoruz.

•20 ile 30 dakikada çorba hazır oluyor.

•Servis esnasında limonu isteğe bağlı olarak ilave ediyoruz.

•Afiyet olsun…

Bahar Çorbası


Malzemeler


2 Adet soğan

1 Adet elma

1 Adet havuç

2 Çorba kaşığı sıvıyağ

1 Kahve fincanı un

1 Çorba kaşığı köri

5 Su bardağı et suyu

1 Çay kaşığı limon suyu

3-4 Dal maydanoz

Tuz, karabiber

 
 
Hazırlanışı


•Soğan, elma ve havucu soyup küçük küpler halinde doğrayın.

•Sıvıyağı kızdırıp soğan, elma ve havucu 5 dakika kavurun.

•Un ve köriyi ekleyip karıştırarak birkaç dakika pişirin.

•Et suyunu ilave edip 5 dakika kaynatın.

•Limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyip 40 dakika pişirin.

•Çorbayı blenderle ezip, tekrar ısıtın.

•Maydanozla süsleyip servis yapın.