Çentik Kebebı



Malzemeler:

200 gr dövülmüş bonfile parçaları
100 gr köfte (3 parça)
kibrit patates
50 gr domates sos
50 gr çırpılmış yoğurt
tereyağı
kırmızı toz biber
tuz
karabiber


Hazırlanışı:

Etler ızgaraya atılarak ters türs yapılır, çok fazla pişirilmez. Pişirilen etler ince ince kesilir. Köfteler ızgarada pişirilir. Kibrit patates yağda kızartılır. 50 gr tereyağıyla etler sote yapılır. İçine tatlı toz biber, tuz ve karabiber ilave edilir. Tabağın ortasına patatesler konulur, üzerine yoğurt ilave edilir. Izgarada pişirilen köfteler tabağın bir tarafına, ızgara etler de diğer tarafına yerleştirilir. Izgara yapılan domates ve biber tabağın en üstüne konulur. Servise sunulur.

Yayla Kebabı



Malzemeler:

10 adet hazır köfte
2 Çorba kasığı tereyağı
1 Çay kasığı kimyon
1 Çay kasığı kırmızıbiber
1 Çay kasığı karabiber
1 adet pide
2 su bardağı yoğurt
2 adet domates
2 adet biber


Hazırlanışı:

Köfteleri ızgarada çevirerek kızartın. 2 çorba kasığı Tereyağını tavada eritin, 1 cay kasığı kimyon, kırmızıbiber ve karabiberi ilave edip karıştırın. Pideleri küçük küçük doğrayın. Tavaya alıp karıştırın.
Daha sonra pideleri servis tabağına alın. Üzerine 2 su bardağı yoğurdu ekleyin. Köfteleri üçe bölün. Pidelerin üzerine yerleştirin.
Domates ve biberleri ızgarada kızartın. Köftelerin yanına koyup, servis yapın.

Boza



Malzemeler:

2 su bardağı pilavlık bulgur
18 su bardağı su
1 su bardağı boza (mayalamak için)
üç buçuk su bardağı tozşeker


Hazırlanışı:

Bulgur ve suyu tencereye alıp, ocağa oturtun. Kaynadığında ocağın altını kısıp, kapağı kapalı şekilde 30 dakika pişirin. Sıcakken 5 dakika süreyle el blenderinden geçirin. Başka büyük bir tencerenin üzerine ince bir tel süzgeç koyun. İki ya da üç kepçe, pişen bulgurdan koyup tahta kaşıkla ezin. Bulgurun beyaz özünü tencereye akıtıp, süzgeçte sadece posa kaldığından emin olun. Tüm bulgur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Süzme işlemi bittikten sonra tozşekeri katıp, karıştırın. Mayalanması için 1 su bardağı bozayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Bu işlemi bulguru soğutmadan seri bir şekilde yapın. Tencerenin kapağını kapatıp, mayalanması için sıcak bir yere yerleştirin. Bu şekilde 2-3 gün dinlendirin. 12 saatte bir kapağını açıp, karıştırın ve tahta kaşıkla alıp, yukarıdan aşağıya dökerek gazının uçmasını sağlayın. Leblebi ile servis yapın.

Hünkar Beğendi



Malzemeler:

1 su bardağı kuşbaşı dana eti (250 gram)
1 çorba kaşığı yemeklik doğranmış soğan
1 diş sarımsak (ince kıyılmış)
yarım çorba kaşığı salça
1 su bardağı et suyu
2 adet bostan patlıcanı
1 çay bardağı krema
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tozşeker
1’er çay kaşığı tuz ve karabiber
1 adet kiraz domates
1 dal taze kekik
1 dilim kabak (şerit şeklinde dilimlenmiş)


Hazırlanışı:

Öncelikle soğan, sarımsak ve salçayı et suyuna ekleyin. Eti ilave edip, pişmeye bırakın. Ayrı bir yerde patlıcanları çizip, ızgarada pişirin. Kabuklarını soyup çatalla ezin. Tereyağını krema ile çırpıp, patlıcan, şeker ve kaşar peynirini ilave edin. Küçük bir tavada hafifçe kaynatın. Tuz ve karabiber katın. Kabak dilimini ızgarada közleyin. Çember haline getirip, servis tabağının ortasına koyun. Onun da içine beğendiyi koyun. Üzerine eti ilave edip, kiraz domates ve taze kekik ile süsleyerek servis yapın.

Sac Kavurma



Malzemeler:

1 kg kuşbaşı kuzu eti
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvıya+1 çorba kaşığı sıvıyağ
3 adet domates
250 gram sivri biber
tuz, karabiber


Hazırlanışı:

Öncelikle eti 1 su bardağı su ile haşlayın. Suyunu iyice çekince 1 çay bardağı sıvıyağ ile tencereye alıp kavurun. Kabukları soyulup rendelenmiş domatesi ekleyin. Ayrı bir kapta, çekirdekleri alınıp ince doğranmış biberleri, 1 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin. Etin pişmesine yakın, biberleri ekleyin. 5 dakika sonra tuz ve karabiber ilave edip, servis yapın.

Kestaneli Dana Güveç



Malzemeler:

400 gram kuşbaşı dana eti
8-10 adet arpacık soğan
10 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kişniş tohumu
3 adet defne yaprağı
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı sirke
5-6 adet sivri biber
2 adet havuç
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı margarin
5-6 adet kestane şekeri
2 dal ince kıyılmış maydanoz, tuz


Hazırlanışı:

Soğan ve sarımsakları soyun. Sarımsak, soğan, kişniş, defne yaprağı, kuşüzümü, şeker ve sirkeyi derin bir kasede karıştırın. Eti kasedeki karışıma ilave edin. Üzerini streç filmle kaplayıp, 6 saat buzdolabında marine edin. Biberleri temizleyip iri doğrayın. Havuçları dilimleyin. Eti güvece alın. Biber, havuç, nar ekşisi ve suyu üzerine ilave edin. Margarini küp doğrayıp, güvece ekleyin. Üzerini alüminyum folyo ile örtüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirin. Folyoyu çıkarıp kestane şekerini ilave edin ve 10 dakika daha pişirin. Maydanozla süsleyip, servis yapın.

Soya Soslu Biftek



Malzemeler:

8 adet biftek
¾ su bardağı portakal suyu
¼ su bardağı soya sosu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş dövülmüş sarımsak
2 çay kaşığı biberiye
1 çorba kaşığı bal
tuz
kızartmak için:
2 çorba kaşığı zeytinyağı


Hazırlanışı:

Biftek dilimlerini geniş bir kaba alın. Portakal suyu, soya soyu, zeytinyağı, sarımsak, biberiye ve balı karıştırıp etlerin üzerine ilave edin. Bu şekilde buzdolabında 8 saat bekletin. Daha sonra zeytinyağını kızdırıp biftekleri orta ateşte önlü arkalı kızartın. Fazla yağlarını almak için kağıt havluya çıkarın. Servis tabağına alıp üzerini folyo ile kapatın. Kalan marinatı bir tavaya alıp ocağa oturtun. Üzerine tuz ekleyin. Kaynamaya başlayana kadar orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin. Etlerin üzerine gezdirip servis yapın.

Dereotlu Ciğer



Malzemeler:

1 adet kuzu ciğer
2-3 dal taze soğan
yarım demet dereotu
1 diş sarımsak, tuz
yarım çay kaşığı kimyon
yarım çay kaşığı karabiber
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı


Hazırlanışı:

Ciğerin zarını soyduktan sonra yaprak şeklinde dilimleyin. Isıya dayanıklı fırın kabına yağlı kağıt serin. Zeytinyağı ila yağlı kağıdı yağlayın. Ciğerleri yerleştirin. Üzerlerine ve aralarına ince kıyılmış dereotu ve taze soğanları yayın. Dövülmüş sarımsak, karabiber, kimyon ve tuz serpin. 15-20 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-15 dakika pişirin.

Dereotlu Ciğer



Malzemeler:

1 adet kuzu ciğer
2-3 dal taze soğan
yarım demet dereotu
1 diş sarımsak, tuz
yarım çay kaşığı kimyon
yarım çay kaşığı karabiber
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı


Hazırlanışı:

Ciğerin zarını soyduktan sonra yaprak şeklinde dilimleyin. Isıya dayanıklı fırın kabına yağlı kağıt serin. Zeytinyağı ila yağlı kağıdı yağlayın. Ciğerleri yerleştirin. Üzerlerine ve aralarına ince kıyılmış dereotu ve taze soğanları yayın. Dövülmüş sarımsak, karabiber, kimyon ve tuz serpin. 15-20 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-15 dakika pişirin.

Ayasofya Kurabiyesi



Malzemeler:

Hamur için:
250 gram bitkisel margarin
1 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilya
5 su bardağı un
iç harcı için:
5 adet orta boy tatlı elma
½ su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı ceviz içi
üzeri için:
1 çay bardağı pudra şekeri


Hazırlanışı:

Oda ısısında bekletilmiş margarin, yumurta, pudra şekeri, zeytinyağı, yoğurt ve vanilyayı hamur yoğurma kabına alıp malzemeleri birbirine yedirinceye kadar elinizle karıştırın. Unu azar azar ekleyip pütürsüz ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin. İç harcı için, elmaları soyup rendeleyin ve bir tencereye aktarın. Toz şekeri ekleyip 5 dakika kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp, tarçın, kuru üzüm ve ceviz içini ilave edin. Karıştırıp ılınmaya bırakın. Diğer taraftan hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alıp merdane (yarım santim inceliğinde) ile açarak inceltin. Ucu tırtık kurabiye kalıbı ile veya geniş bir su bardağı ağzı ile keserek yuvarlak hamurlar hazırlayın. Hamurların içine birer yemek kaşığı iç malzemeden ilave edip uçlarından başlayarak yuvarlayıp, rulo şeklinde sarın. Sonra da uç kısımlarını birleştirip ay çöreği şekli verin. Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayıp kurabiyeleri yerleştirin. 180 derece alt-üst konuma ayarlı ve 5 dakika önceden ısıtılmış fırında üzerleri hafif sararıncaya kadar 20 dakika daha pişirip çıkarın. Ilınınca üzerine çay süzgeci ile pudra şekeri serpip servis tabağına alın. Ilık olarak servis yapın.

Vişneşi Emirgan Tatlısı



Malzemeler:

6 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
1,5 bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
150 gr bitkisel margarin
1 su bardağı sade kekun
1 su bardağı pirinç unu
4 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
üzerinin sosu için: 1 su bardağı süt
1 su bardağı vişne suyu
2 çay kaşığı dolusu mısır nişastası
1 yemek kaşığı tozşeker


Hazırlanışı:

Yumurtalar derin bir karıştırma kabına kırılıp üzerine tozşeker ilave edilerek mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpılır. Üzerine süt ve yumuşak yağ eklenip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edilir. Kekun, pirinç unu, kakao, kabartma tozu ve vanilya başka bir derin kapta karıştırılır. Sonra da yumurtalı karışımın üzerine aktarılır. Tahta kaşık ya da plastik spatula yardımıyla tüm malzemeler iyice karışıncaya kadar karıştırılır. Böylece koyu muhallebi kıvamında bir kek hamuru elde edilmiş olacaktır. Diğer tarafta en az 30 santim çapındaki kek kalıbı ya da kare veya dikdörtgen borcam 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanıp içine 1 çay kaşığı kadar un serpilir. Hazırlanmış olan kek hamuru bu yağlı ve unlu kalıba aktarılır. Kek, 5 dakika önceden ısıtılıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış olan fırında 35-40 dakika, kabarıncaya kadar pişirilir çıkarılır. Fırından çıkarılan sıcak kekin üzerine hemen soğuk süt gezdirilir ve kek bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, sosun hazırlanması için, vişne suyu, mısır nişastası ve tozşeker küçük bir tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımıyla çırpılıp nişasta ezildikten sonra çok kısık ateşte, sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Koyulaşan ve kaynayan sos hemen ocaktan alınır. Biraz ılınınca soğuk kekin üzerine gezdirilip servise sunulur. İstenirse kekin üzeri vişne, ceviz, fındık ya da hindistanceviziyle süslenebilir

Bisküvili Muhallebi



Malzemeler:

5 adet pötibör bisküvi
3 su bardağı süt
3 çorba kaşığı pirinç unu
5 çorba kaşığı tozşeker
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kıyılmış badem
2 çorba kaşığı kıyılmış fındık


Hazırlanışı:

Bisküvileri ufalayıp kaselere paylaştırın. Süt, pirinç unu, şeker, limon kabuğu rendesi ve vanilyayı bir tencerede karıştırıp ocağa koyun. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Altına bisküvi koyduğunuz kaselere dökün. Badem ve fındıkla süsleyerek servis yapın.

Kirpi



Malzemeler:

250 gram ceviz
1 su bardağı pudraşekeri
2 adet yumurtanın akı
100 gram ince çekilmiş fındık


Hazırlanışı:

Cevizi robotton geçirin. Üzerine pudraşekeri ve 1 yumurtanın akını ekleyip iyice yoğurun. Hazırladığınız hamurdan minik toplar yapın. Önce çırpılmış yumurta akına, sonra da fındığa bulayın. Dolapta 1 gece bekletip servis yapın.

Çikolatalı Bonbon



Malzemeler:

1 paket bitter çikolata (80 gram)
iki buçuk çay bardağı pudraşekeri
2 çay bardağı ince çekilmiş fındık
2 adet yumurtanın akı
1 çay bardağı kakao
2 çorba kaşığı ince çekilmiş yeşil fıstık


Hazırlanışı:

Çikolatayı rendeleyip içine pudraşekeri ve fındıkları ekleyin. Yumurta aklarını çırpıp içinden 1 çorba kaşığını kenara ayırdıktan sonra çikolataya ilave edip yoğurun. Hazırladığınız karışımdan iki fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp avucunuzda şekillendirin ve yumurta akına bulayın. Daha sonra bonbonların bir kısmını kakaoya, bir kısmını fıstığa bulayın. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra servis yapın.

Fıstıklı Kaymaklı Cezerye



Malzemeler:

4 adet orta boy havuç
3 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı su
yarım su bardağı ceviz
yarım su bardağı tuzsuz antepfıstığı
1 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı un
250 gram kaymak


Hazırlanışı:

Havuçları rendeleyip üzerine tozşeker ve suyu ekleyin. Ocağa koyup 5 dakika pişirin ve altını kapatın. Un ve nişastası içine katıp macun kıvamına getirin. Ceviz ve antep fıstığını irice çekip üzerine ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra düz bir zemine koyup elinizle bastırarak açın. Soğuduktan sonra 3 parmak eninde kareler şeklinde kesin. Her parçanın içine 1 çorba kaşığı kaymak koyup kürdanla tutturduktan sonra servis yapın

Renkli Lokumlar



Malzemeler:

2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
yarım nohut büyüklüğünde krem tartar
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 çay bardağı su
4 çorba kaşığı rendelenmiş hindistancevizi
çay kaşığının ucu ile 3 farklı renkte gıda boyası


Hazırlanışı:

Şekeri ve suyu bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Krem tartarı 1 çorba kaşığı suda eritin ve üzerine ekleyin. Bu sırada tencerede oluşan köpükleri kağıt peçete ile alın. Nişastayı 1 çay bardağı suda eritin. Kaynayan şuruptan 2 çorba kaşığı alıp içine karıştırarak ılıttıktan sonra şuruba katın. Tenceredeki karışım koyulaşınca ocaktan alıp üçe bölün. Her birine ayrı renk gıda boyası ekleyip karıştırın. Üç adet kalıbın dibine hindistancevizi döküp karışımları üzerine boşaltın. Kalın hindistancevizlerini de üzerlerine dökün ve dolapta soğumaya bırakın. Daha sonra istediğiniz şekilde servis yapın.

Cevizli Sarma



Malzemeler:

1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı karbonat
yarım limonun suyu
125 eritilmiş margarin
4 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
3 su bardağı tozşeker
250 gram iri çekilmiş ceviz
125 gram tereyağı
tuz


Hazırlanışı:

Yumurta, süt, karbonat, limon suyu, margarin ve tuzu karıştırın. Elenmiş unu ilave edip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. 15-20 dakika dinlendirdikten sonra hamuru 12 eşit parçaya bölün. Her parçayı yemek tabağı büyüklüğünde açıp üzerine nişasta serpin. Açtığınız hamurlardan 3 tanesini üst üste koyup tepsi büyüklüğünde açın. Açılan yufkayı bıçakla ikiye kesip üzerine 2 çorba kaşığı tozşeker ve ceviz içi gezdirin. Yufkayı bir oklavaya sarıp iki tarafından ortaya doğru büzün. Hamuru oklavadan çıkarıp 2-3 parmak genişliğinde kesin ve yağlanmış tepsiye dizin. Kalan hamur parçalarına da aynı işlemi uygulayın. Tereyağını eritip tepsiye yerleştirdiğiniz tatlıların üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri kızarana kadar pişirin.

Demir Tatlısı



Malzemeler:

Hamur için: 3 adet yumurta
5 çorba kaşığı yoğurt
5 çorba kaşığı tepeleme un
1 paket kabartma tozu
kızartma demiri
şerbet için: 2 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
2-3 damla limon suyu
kızartmak için: bol sıvıyağ
üzerine: tarçın ve Hindistancevizi


Hazırlanışı:

Şerbet malzemesini kaynatıp, soğumaya bırakın. Yumurtaları iyice çırpın. Yoğurt ilave ederek çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu ekleyip, çırpma işlemini sürdürün. Bol sıvıyağ konulmuş kızartma tenceresinin içine, kızartma demirini yerleştirin. Yağ iyice kızınca, ocağın altını kısın. Isınmış demiri yağdan alıp, karışıma sadece alt yüzü değecek şekilde batırın. Kızgın yağa sokun. Kızarınca, tatlıyı bıçak yardımı ile demirden kurtarıp soğuk şerbete atın. Bekletmeden servis tabağına alın. Bu işleme, hamur bitene kadar devam edin. Üzerine tarçın ve hindistancevizi serperek servis yapın.

Lorlu Cevizli Gözleme



Malzemeler:

6 adet yufka
200 gr taze süt loru
bir buçuk su bardağı çekilmiş ceviz
1 adet orta boy soğan
üzerine sürmek için:
tereyağı


Hazırlanışı:

Soğanı soyup, piyazlık doğrayın. Lor ve iri çekilmiş cevizle karıştırın. Yufkaları açıp, ortasına 3-4 çorba kaşığı cevizli içten koyun. Kenarlarını katlayın. Bu işlemi, evdeki yapışmaz yüzeyli tavanızın büyüklüğüne göre yaparsanız çok iyi olur. Daha sonra yufkaları yapışmaz yüzeyli tavada, orta ateşte arkalı önlü kızartın. Pişen taraflarına fırça ile tereyağı sürün. Sıcak servis yapın.

Gelin Tatlısı



Malzemeler:

5 adet kuru kayısı
içi için:
100 gr havuç rendesi
100 gr tozşeker
yarım limon
60 gr toz fındık
60 gr toz ceviz
60 gr haşlanmış piriniç
şerbeti için:
200 gr süzme bal


Hazırlanışı:

5 adet kayısıyı 5 dakika suda haşlayın. Havu reçeli için, bir kaba tozşekeri ve havucu koyun, yarım limon suyu da ekleyerek reçel yapın. Bir kaba hazırladığınız havuç recelinin şerbetini süzerek 2 kaşık reçel, haşlanmış pirinç, toz fındık ve toz şekeri ilave edip karıştırın. Haşlamış olduğunuz kayısıların içlerine bir kaşık yardımı ile hazırladığınız içten koyun. Şerbeti için süzme balı 2 dakika kaynatın. İçlerini doldurduğunuz kayısıları süzme balın içine koyup biraz kaynatın. Servis kabına havuç reçelini biraz yayın. Üzerine tatlıları yerleştirin. Ilık olarak servis yapın.

Çerkez Tatlısı



Malzemeler:

1.5 bardak un
100 gram irmik
10 gram şeker
1 tatlı kaşığı tuz
15 gram pakmaya
15 gram kabartma tozu
bir miktar su
5 adet yumurta sarısı
100 gram tereyağı
10 gram tarçın
içi için: 100 gram çekilmiş ceviz
150 gram tozfındık
1 yumurta beyazı
şerbeti için:
1 kg su,
2 kg şeker,
yarım limonun suyu


Hazırlanışı:

İlk önce unu derin bir kaba boşaltın. Pakmayayı unun ortasına koyup az su ile ıslatın. Mayayı unun ortasında erittikten sonra irmiği, yumurta sarılarını, şekeri, bir çay kaşığı tuzu, bir miktar tarçın, kabartma tozu, tereyağını ilave edip tüm malzemeyi karıştırın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. 15 dakika dinlendirin. İç malzemesi için, bir kaba cevizi, toz fıstığı, bir miktar tarçını ve 1 yumurta beyazını koyup karıştırın. Hamuru un serpip merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açın. Kenarlarını kesip kare şekline getirin. En uçtan başlayarak iç malzemeyi koyup rulo yapın ve rulo yaptığınız bölümü kesin. Rulo yaptığınız hamurları eliniz yardımıyla biraz inceltin. Hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. İncelttiğiniz hamuru 2 parmak genişliğinde kesin. Buzdolabında yarım saat dinlendirin. Hamurları kızgın yağda kızartın. Önceden hazırladığınız şerbete tatlıları atın. Şerbetin soğuk olması gerekiyor. Tatlıları sıcak sıcak soğuk şerbete atın. Tatlıların üzerine badem serperek servis edin.
Şerbetin hazırlanışı: 1 kg suya 2 kg şeker ilave edip karıştırın ve kaynatın. Şerbeti 1 gün önceden hazırlayın.

Karamelli İrmikli Kek



Malzemeler:

Kek hamuru için:
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı un
1 çay bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
karamelli sos için: 7 çay bardağı toz şeker
7 çay bardağı sıcak su
kreması için: 3 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
25 gr bitkisel margarin
½ su bardağı un
½ su bardağı Hindistan cevizi


Hazırlanışı:

Derin bir kabın içinde oda sıcaklığındaki yumurtaları kırın. Bir tel çırpıcı ya da mikserle çırparken şekeri katıp 5 dakika daha çırpın. Un, irmik ve kabartma tozunu ilave edip çırparak iyice karıştırın. Sonra da bu kek hamurunu sıvıyağla iyice yağlanmış bir kek kalıbı veya fırın kabına aktarın. 175 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar en az 40 dakika pişirin. Çıkarıp bir kenarda soğutun. Karamelli sos için, ufak bir tencereye şekeri koyup kısık ateşin üzerine oturtun. Şeker yavaş yavaş eriyip sonra da sulanmaya başlayacaktır. Bir kaşıkla karıştırın. Rengi iyice kahverengileşip muhallebi kıvamına gelen karamelize şekerin üzerine hemen sıcak suyu aktarıp hızla karıştırmaya devam edin. Dikkat edin üzerinize sıçrayabilir. Eğer şeker sertleşirse hızla karıştırıp şekeri eritin ve hemen ocaktan alıp bir başka tencereye soğuması için aktarın. Böylece koyu kahverengi su gibi bir sos elde edeceksiniz. Biraz ılıtıp soğuyan kekin üzerine gezdirip, bir kenarda bekletin. Kreması için, sütü, şekeri ve unu bir tencerede kısık ateşte ve sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirip, kaynayınca ocaktan alın. İçine karıştırarak margarini ilave edin. Hızıca karıştırarak yağı eritin. Tekrar karıştırarak ılıtın. En sonunda bu kremayı karamelli sosla yumuşattığınız kekin üzerine gerdirin. Hindistan cevizi ve şekerlemelerle süsleyip servis yapın.

Portakallı Haşhaşlı Kek



Malzemeler:

2 su bardağı + 2 çay bardağı un
2 su bardağı + 2 çay bardağı tozşeker
1 tutam tuz
2 çay kaşığı kabartma tozu
300 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çorba kaşığı haşhaş
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
4 çay bardağı süt
5 adet yumurta
1 tatlı kaşığı portakal yağı


Hazırlanışı:

Unu geniş bir kaba alıp üzerine, tozşeker, tuz, kabartma tozu, tereyağı, haşhaş ve portakal kabuğu rendesini ilave edip mikserle 2-3 dakika karıştırın. Süt, yumurta ve portakal yağını da ekleyip 2-3 dakika daha karıştırın. Dikdörtgen bir kek kalıbını hafifçe yağlayıp unladıktan sonra karışımı kaba boşaltın. Üzerine bıçakla boydan boya bir çizik atın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25-30 dakika pişirin.

Kestaneli Ilık Kek



Malzemeler:

2 su bardağı tereyağı
1.5 su bardağı sütlü çikolata
2 su bardağı un
1.5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
3 adet yumurta sarısı
14 adet kestane şekeri
1.5 su bardağı bitter çikolata


Hazırlanışı:

Tencerede tereyağını eritin. Tereyağı eridikten sonra ocağın altını kapatın. Tereyağının sıcaklığında sütlü çikolatayı eritip soğumaya bırakın. Ayrı bir tencerede yumurta ve şekeri çırpıp unu ilave edin. Erittiğiniz çikolatayı da bu karışıma ilave edip karıştırın. Önceden yağlanıp unlanmış kalp kalıpların yarısına kadar elde ettiğiniz kek hamurundan bir miktar koyun. Kestane parçacıkları ve küçük bir parça bitter çikolata yerleştirip üzerine bir miktar daha kek hamuru ilave edin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 6 dakika pişirin. Keki kalıptan çıkarıp, üzerine frambuaz sos dökün. Ilık olarak servis yapın...

Peynirli Un Helvası



Malzemeler:

2 su bardağı un
2 su bardağı tozşeker
125 gram tereyağı
2 su bardağı su ve süt karışık
150 gram tuzsuz dil peyniri
1 su bardağı ceviz


Hazırlanışı:

Unu tencereye alalım, çok kısık ateşte yağsız olarak 45 dakika kavuralım. Su, süt, şeker iyice karıştırılarak eritilir. Kavrulan una soğuk olarak dökülür. Tereyağı ilave edilir. Kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Kapağı kapatılıp on dakika dinlendirilir. Ortası açılır, dil peyniri konulur, helva ile peynir iyice kapatılır, helvanın sıcaklığı ile peynir iyice kapatılır. Helvanın sıcaklığı ile peynir erir, üzerine ceviz serpilir, servis yapılır.

Helva Hakani



Malzemeler:

1.5 su bardağı un
1.5 su bardağı nişasta
1.5 su bardağı pirin unu
6 su bardağı tozşeker
5 su bardağı süt
300 gram tereyağı


Hazırlanışı:

Un, nişasta, pirinç unu yağla tencereye konur. Kısık ateşte meyanesi gelinceye kadar kavrulur (rengi sararana kadar). Şeker süt ile ayrı bir tencerede kaynatılır. Meyanenin üzerine dökülür. Tencerenin kapağı hemen kapatılır. Ocak kapatılır. 15 dakika sonra kepçenin tersi ile ezilir. Servis tabağına alınır. Üzerine arzuya göre ceviz serpilip servis yapılır.

Pekmezli Un Helvası



Malzemeler:

su bardağı un
2 su bardağı tozşeker
125 gram tereyağı
2 su bardağı su ve süt
1 çay bardağı badem
1 çay bardağı pekmez


Hazırlanışı:

Unu tencereye koyup, çok kısık ateşte yağsız olarak 45 dakika kavuralım. Suyu, sütü ve şekeri karıştırarak eritelim. Kavurduğumuz una soğuk olarak dökelim. Tereyağını da ilave edip, kısık ateşte karıştırarak pişirelim. Kapağını kapatıp, 10 dakika dinlendirelim. Bademleri bir tatlı kaşığı yağla yağsız tavada pembeleştirip helvaya ilave edelim. 1 çorba kaşığını ıslatıp helvadan kaşık kaşık alıp servis tabağına dizelim. Üzerine pekmez dökerek servis yapalım

Ekmek Helvası



Malzemeler:

1 tane bayat ekmek (ufalanmış)
100 gram tereyağı ya da margarin
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
1.5 bardak şeker
1 bardak su
1 kase ceviz


Hazırlanışı:

Tencerede yağ eritilip, ufalanmış ekmek ilave edilir. Kısık ateşte iyice kıtırlaşana kadar kavrulur. Diğer bir tencerede şeker, su 10 dakika kaynatılır. İçine vanilya ve limon kabuğu rendesi konur ve karıştırılır. Soğutulur. Ekmeğe dökülüp karıştırılır. 5 dakika dinlendirilir. Servis tabağına alınıp üstüne ceviz serpilir.

Yağsız Helva



Malzemeler:

5 kahve fincanı irmik
3 kahve fincanı süt
2 kahve fincanı su
5 kahve fincanı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya
2 kahve fincanı ceviz


Hazırlanışı:

Kısık ateşte irmik devamlı karıştırılarak 40 dakika kavrulur. Su, süt, şeker iyice karıştırılıp eritilir. Soğuk olarak yavaş yavaş tencereye aktarılır. Karıştırılır. Kısık ateşte 15 dakika pişirilir. Bir derince servis kabına alınıp bastırılır. Üzerine pudra şekeri ve ceviz serpilip servis yapılır.

Sususz Helva



Malzemeler:

500 gram un
500 gram pudra şekeri
250 gram margarin
yeşil fıstık


Hazırlanışı:

Un, yağsız olarak tencerede çok kısık ateşte kavrulur. Ateşten alınır içine margarin konur. Unun sıcaklığında erir. Pudra şekeri ilave edilir, karıştırılır. Derince bir servis tabağına bastırılır. Üzerine pudra şekeri, fıstık serpilip dilim dilim kesilerek servis yapılır.

Sususz Helva



Malzemeler:

500 gram un
500 gram pudra şekeri
250 gram margarin
yeşil fıstık


Hazırlanışı:

Un, yağsız olarak tencerede çok kısık ateşte kavrulur. Ateşten alınır içine margarin konur. Unun sıcaklığında erir. Pudra şekeri ilave edilir, karıştırılır. Derince bir servis tabağına bastırılır. Üzerine pudra şekeri, fıstık serpilip dilim dilim kesilerek servis yapılır.

Bademli Helva



Malzemeler:

9 Kahve Fincanı İri İrmik
4 Kahve Fincanı Tereyağı veya Margarin
100 gr Beyaz Badem
3 Su Bardağı Tozşeker
4 Su Bardağı Süt
1 Paket Vanilya
Üzerine:
3-4 Çorba Kaşığı Acı Badem ikörü veya Tarçın
2 Çorba Kaşığı Tozşeker


Hazırlanışı:

Kalın tabanlı, iyi ısı geçiren derin bir tencerede tereyağını eritip bademleri 2 dakika kadar kavurun. İrmiği ekleyip kısık ateşte devamlı karıştırarak kavurun. Bu işlemi en az 25-30 dakika sürdürün.
Başka bir tencerede şeker, süt ve vanilyayı karıştırıp kaynatın. Karışımı kavrulmuş irmiğe ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin.
Helva pişince üzerine 2 çorba kaşığı şeker serpin. Tencerenin üzerine bez veya emici bir kağıt örterek kapağını kapatıp demlendirin.
Ilınınca geniş ve düz bir servis tabağına kalıplarla şekil vererek yerleştirin. Üzerine likör döküp veya tarçın serperek servis yapın.

Labneli Pasta



Malzemeler:

2,5 su bardagı süt
1 yumurta sarısı
yarım paket labne peyniri
hazır ortası ayrılmış kakaolu kek
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı nescafe
1 paket vanilya
1 miktar kako


Hazırlanışı:

süt,şeker,yumurta,vanilya bir tencerede muhallebi kıvamında kaynatılarak bir kenarda ılımaya bırakılır ve ılıyınca labne peyniri ilave edilerek karıştırılır.bir su bardağında nescafe eritilir.hazır kekin alt kısmı nescafe sürülerek ıslatılır,önceden hazırladığımız karışımdan bir miktar sürülür ve diğer parça kapatılarak kalan nescafeli karışım üzerine sürülerek kalan karışımla kaplanır.hazırladımız pastanın üzerine kakao serperek servis yapılır.

Kalpak Pastası



Malzemeler:

1,5 su bardağı pudraşeker
2 su bardağı un
7 yumurta
½ paket vanilya Kreması: 250 gr ya da yarı ölçü tereyağı ve margarin
1,5 su bardağı pudraşeker
100 gr sütsüz çikolata
1 yemek kaşığı kakao
½ paket vanilya
1 yumurta sarısı
Üstü için: ½ su bardağı tozşeker
1 ½ su bardağı kavrulmuş fındık
1 yemek kaşığı kayısı marmelatı


Hazırlanışı:

Yumurtaların akını ve sarısını ayırın. Porselen bir kasede, yumurta sarılarını pudraşekerle devamlı karıştırarak krema haline getirin.
Yumurta aklarına bir fiske tuz katıp, katı kar haline gelene dek mikserde çırpın. Elenmiş un, vanilyayı aklarla birlikte sarılara katıp bir tahta kaşıkla karıştırın.
İki fırın tepsisi yağlayıp unlayın. 1 küçük tepsinin dibine de alüminyum folyo yayın. Tepsilerin içine 20 cm çapında bir tabakla yuvarlak daireler çizin. Ortalarına üç kaşık pandispanya hamurunu dağıtın. Yarım parmak kalınlığında yayarak düzeltin.( 5 yuvarlak hamur hazırlayın.)
Hamurları, orta sıcaklıkta bir fırında, kurutmadan pembe renkte pişirin. Uzun bir bıçakla sıyırarak hamurları tepsiden çıkartın. Düzgün olan pandispanyanın birini üstü için ayırın diğer pandispanyaların arasına hazırladığınız çikolatalı kremadan sürüp üst üste kapatın. Bir bıçakla keserek kenarlarını düzeltin ve krema sürün.
Yarım bardak toz şekerini üstü örtülecek kadar suyla ateşe koyun. Kaynamaya başlarken birkaç damla limon sıkın ve açık sarı renge dönüşünceye dek ateşte bırakın. Ayırdığınız pandispanyanın üzerine önce marmelat sürün, sonra da karameli boşaltın. Yağladığınız uzun bir bıçakla şekerin düzgün yayılmasını sağlayın. Sonra da bıçakla bastırarak, kapitone yapar gibi baklava biçiminde şekillendirin.
Bu pandispanyayı da diğer kremalı pastanın üstüne yerleştirin. Pastanın kenarlarına iri kıyılmış fındık yapıştırarak kalpak biçimi verin.
Çikolatalı kremin yapılışı: Yağı, pudraşekerle karıştırarak beyaz krema haline getirin. Su buharında yumuşatılmış çikolata, kakao, vanilya ve yumurta sarısı katıp 15 dakika daha karıştırın.

Çerkez Tavuğu



Malzemeler:

Tavuk 1 adet 1250 gram
Su 3 su bardağı 600 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Sarmısak 8 diş 24 gram
Ekmek (Bayat) 5 ince dilim 100 gram
Ceviz içi (dövülmemiş) 3 su bardağı 300 gram
Kara biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
Sıvı yağ 2 yemek kaşığı 20 gram
Kırmızı biber ½ tatlı kaşığı 1 gram


Hazırlanışı:

Tavuğu yıka, 3 su bardağı su ve tuz ile, kısık ateşte, yaklaşık 35 dakika pişir, kemiklerini ayır, etini lifleri boyunca dit, servis tabağına düzgünce yay. Sarmısağı soy, yıka, ekmek içi ve cevizle blenderden geçir, 3 su bardağı tavuk suyunu ve kara biberi ekle, karıştır. Tavuk etinin üzerini bu karışımla kapat. Yağı ısıt, kırmızı biberi koy, bir iki kez karıştır, ocaktan alıp cevizli tavuğun üzerine gezdir.

Tavuk Ciğeri Kavurması



Malzemeler:

750 gram tavuk ciğeri
bir adet iri boy soğan
3-4 adet sivri biber
sıvı yağ tuz
kırmızı pul biber
kekik


Hazırlanışı:

Şarküteriden aldığınız tavuk ciğerlerinin arasındaki yürekleri ayırın. Yürekleri geniş kısmındaki yağlar ve üzerindeki zarlar yok olacak şekilde temizleyip, diklemesine ikiye bölerek ayırın. Ciğerleri keskin bir bıçakla küçük parçalara ayırın. Tavada kızdırdığınız yağın içine önce yürekleri, bir kaç dakika sonra da tavuk ciğerlerini atın. Seyrek aralıklarla karıştırarak suyu çekilene kadar kavurun. Suyu çekilmek üzere iken çok iri doğradığınız soğan ve sivri biberleri, tuzu, kırmızı pul biberi ve kekiği tavaya atın. Soğan ve biberlerin kavrulduğuna kanaat getirdikten sonra tavanın altını söndürün.

İşkembe Çorbası



Malzemeler:

1 adet koyun işkembesi
1 baş soğan
2 kahve fincanı un
100 gr (4yemek kaşığı tepeleme) tereyağı veya margarin
1 yemek kaşığı silme tuz 2 çay kaşığı kırmızı biber
Terbiyesi:3 adet yumurta sarısı
2 adet limon
1 baş sarmısak
1 kahve fincanı sirke


Hazırlanışı:

işkembeyi temizleyip yıkadıktan sonra 4-5 litre suyla ateşe koyun. içine dörde bölünmüş soğan, 4-5 diş sarmısak, ½ limon kabuğu ve tuz katın. Kaynamaya başlarken kopüğünü alın. işkembe yumuşayana kadar, kısık ateş üzerinde pişirin. (Etler pişip de 3 litre et suyu kalınca ateşten indirin.)
işkembeyi tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
Unu 3 kaşık yağla biraz kavurun. Üzerine azar azar işkembe suyundan döküp karıştırın. 10 dakika kaynatın. Sonra da doğranmış işkembeleri katın.
Üç yumurta sarısı, 1 ½ limon suyu, ½ bardak suyla hazırlayacağınız terbiyeyi çorbaya karıştırın. Kalan yağı eritip kırmızıbiber koyduktan sonra uzerine gezdirin.
Not:4-5 diş sarmısağı biraz tuzla havanda dövün. 1 kahve fincanı sirkeyle karıştırın.

Beyin Çorbası



Malzemeler:

2 ½ lt et suyu (10 bardak)
125 gr un (1 bardak)
2 yemek kasığı tepeleme tereyğı veya margarin
2 adet koyun beyni
½ demet maydanoz tuz
Terbiyesi: 3 adet yumurta sarısı
½ kahve fincanı limon suyu
½ bardak su


Hazırlanışı:

Beyinleri soğuk suya bırakın. Üzerindeki zarı çıkartıp suyla ateşe koyup haşlayın. Soğuduktan sonra fındık büyüklüğünde doğrayın.
Unla yağı çorba tenceresinde biraz kavurun. Kalan beyin ve et suyunu azar azar ekleyip yedirin.10 dakika sonra da beyinlerle tuzu koyun.
Terbiyesini hazırlayıp çorbaya karıştırın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpin.

Yayla Çorbası



Malzemeler:

Pirinç 1/3 su bardağı 60 gram
Su 4 su bardağı 800 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Un 3 yemek kaşığı 18 gram
Yoğurt 1 2/3 su bardağı 360 gram
Yumurta 1 adet 50 gram
Margarin veya tereyağı 4 yemek kaşığı 40 gram
Nane 1 ½ yemek kaşığı 2 gram


Hazırlanışı:

Pirinci yıka, su ve tuz ile tencereye koy, iyice yumuşayana değin, yaklaşık 30 dakika pişir. Unu, ayrı bir kapta, yoğurtla ez, içine yumurtayı kır, karıştır, sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt. Yoğurtlu karışımı tencereye azar azar ekleyerek, çorbayı sürekli karıştır, kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam et. 10 dakika pişir. Yağı tavada erit, naneyi kat, birkaç kez çevir, ocaktan al, çorbanın üzerine gezdir.

Ekşili Çorba



Malzemeler:

Dövme 1/3 su bardağı 60 gram
Nohut 1/3 su bardağı 60 gram
Kırmızı mercimek 2/5 su bardağı 75 gram
Su 6 1/2 su bardağı 1300 gram
Patlıcan 1 küçük boy 100 gram
Salça 2 1/2 yemek kaşığı 25 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Sarmısak 5 diş 15 gram
Sumak ekşisi 1 tatlı kaşığı 7 gram
Margarin veya tereyağ 4 yemek kaşığı 20 gram
Nane 2 yemek kaşığı 2.6 gram


Hazırlanışı:

Dövme ve nohutu yıka, 1 1/2 su bardağı su ile akşamdan ıslat, kalan suyu ekleyip, basınçlı tencerede 45 dakika pişir. Mercimeği yıka. Patlıcanı yıka, soymadan 1 santimetreküp irilikte doğra, mercimek, salça ve tuzla birlikte tencereye ekle, 25 dakika daha pişir. Sarmısağı soy, yıka, ez, ekşi ile beraber çorbaya kat, karıştır. Yağı bir tavada erit, naneyi koy, bir iki kez çevirip ocaktan al, çorbanın üzerine gezdir.

Bakla Çorbası



Malzemeler:

500 gr. taze bakla (ayıklanmış)
4 su bardağı tavuk suyu
½ su bardağı süt
1 soğan
3 çorba kaşığı tereyağ 1 tatlı kaşığı nişasta
1 çay kaşığı karabiber
2 tutam kekik
4 damla limon suyu
Tuz


Hazırlanışı:

Baklayı önce kaynar suda 10 dakika haşlayın. Keskin bıçakla çizip kabuklarını çıkarın. Tencereye yağı koyup soğanları kavurun. Tavuk suyu ve kekiği ekleyip kaynamaya başlayınca, bakla içlerini katın. Baklalar yumuşayıncaya kadar 20 dakika pişirin.
Tencereyi ateşten alıp baklaları süzerek çıkarın. 6-7 adet baklayı ayırıp kalan baklaları tahta kaşıkla ezin. Delikli süzgeçten geçirip tekrar tavuk suyunun içine karıştırıp, yeniden kaynatın. Kaynayınca tuz ve biberini koyup 5-10 dakika orta ateşte pişirin.
Ayrı bir kasede nişastayı sütün içinde eriterek çorbaya karıştırın. 2 dakika kaynattıktan sonra kalan tereyağını, limon suyunu ve ayırdığınız baklaları çorbaya koyun. Tereyağı eriyince kaselere boşaltıp servis yapın.

Urfa Kebabı



Malzemeler:

1 kg koyun kıyması
1 yemek kaşığı zeytinyaği
1 büyük domates
1 büyük soğan 2 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı kirmizibiber
1 demet maydanoz
1 bardak et suyu


Hazırlanışı:

Kebap pidesi hamurunu, 1-2-3 ve 4’uncu maddelerde acikladigimiz gibi hazırlayın.
Iki kere cekilmis koyun kıymasına, kabugu ve cekirdekleri cikarilmis ve küçük parçalara doğranmış domates, rendelenmiş soğan, zeytinyaği, tuz baharat ve kıyılmış maydanozun yarisini katin. 30-40 dakika iyice yoğurun.
Parmak uzunlugunda yapacaginiz kofteleri sislere gecirin. Kuvvetli fakat alevsiz komur atesi uzerinde cevirerek pişirin.
Fırından çıkan pideleri irice parcalar halınde doğrayın. Tabaklara dagitin. Uzerlerine sicak et suyu gezdirin. Kizaran kofteleri sislerden cikarip pidelerin kenarlarina yerleştirin. Maydanoz serpip servis yapın.

Fırında Orman Kebabı



Malzemeler:

750 gram kuzu eti(sote doğranmış)
1 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
2 adet patates
1 su bardağı bezelye
2 su bardağı su
2 kaşık salça
miktarı isteğe bağlı kekik ve tuz
2 adet fırın poşeti


Hazırlanışı:

soğan ve maydanozlar yemeklik şekilde doğranır. patateslerde kuşbaşı büyüklüğünde doğrandıktan sonra su ve salça hariç tüm malzeme bir kap içerisinde karıştırılır. malzeme 2 adet fırın poşetine bölüştürür. ayrı bir yerde karıştırdığımız salçalı su bu iki poşetede eklenir. ağzı kapatılan poşetlerin üzerine çatal yardımıyla delikler açılır. 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir.

Oruk



Malzemeler:

250gr.Yağlı Kıyma
1su bardağı ince bulgur tuz
kurutulmuş nane
kırmızı toz biber
1adet kuru soğan


Hazırlanışı:

malzemelerin hepsini yoğurma legenine koy ve karıştır.biraz su koy ve robotta yada varsa et makinasında 2defa çek.[et makinası tercihimdir]birazda elinizde yogurduktan sonra yuvarlak köfte şeklini ver.hafif yağlanmış tavada pişirilir.

Saltanat Kebabı



Malzemeler:

200.gr pirinç
250 gr kıyma,
150 gr.bezelye,
150 gr.mantar.
1 yumurta,
yarım kıyılmıs sogan
2 corba kasıgı salca.
1 tablet et suyu,
1/2 ekmek içi,
tuz,
karabiber,
1/3 lt. su


Hazırlanışı:

önce tencerede yagda (margarin ve sıvı) pirinc metal sesi gelene dek kavrulur.tuz ile karıstırılıp üzerini asacak sekilde su verilir et suyu verilip pilavın kapagı kapatılıp 5-10 dk. pisirilip kapatılır.bir kapta kıyma ekmek içi yumurta ve tuz karabiber yogrulur ve ceviz gibi yuvarlaklar yapılır.yagda kızartılır.yagını cekmek için peceteye birakilir.ayrı tencerede sogan,jülyen mantar kavrulur salca verilir.suyu verilip kaynatılır.kaynayınca kızaran köfteler verilir.5 dk.kaynadıktan sonra köfteler ilave edilip bir taşım kaynatılır.pilavımız kek kalıbına doldurulup büyük bir tabağa ters kapatılıp kalıp alınır.boş olan ortasına köfteli karışım doldurulur.sosu üzerinde gezdirilir.

Pişmaniye



Malzemeler:

10 kg tozşeker
5 kg su
Kışın: 2 gr krem tartar
Yazın: 1 gr krem tartar veya 1/ 2 fincan suda eritilmiş limon tuzu
2 kg has un 1 kg turyağ
Kakaolu Pişmaniye için: 1/ 2 kg kakao
Çilekli pişmaniye için: ½ kahve fincanı çilek şurubu


Hazırlanışı:

Çok eskiden beri İzmit ilimizde yapılmakta olan pişmaniye, bu yöreye özel bir ün kazandırmıştır. Pişmaniye yapımında tecrübeli, hünerli elemanların olması gerekir. Ağda şurubunun büyük bakır tepsilerde, 4-5 kişi tarafından çekilerek tel tel inceltilmesi, şekercilik sanatının bir harikasıdır.
Söylendiğine göre, iyi bir pişmaniye teli ne kadar ince olursa o kadar makbul sayılır; bunun için 25-28 devir yapılması gerekir. Her devirde çift kat yapılarak çekildiği düşünülecek olursa, 25’ inci turda 33. 513. 472 kat , 28’ inci turda 21. 066. 107. 776 kat veya tel meydana geliyor demektir.
İzmit ilinde her yıl şubat ayında düzenlenen “ pişmaniye gecesinde” pişmaniye davetlilerin yanında yapılır. Sonra ikram edilir.

1. Şekerli su yuvarlak bakır bir kazana konur. Altından kuvvetlice ısı verilir. Uzun tahta spatula ile ara sıra karıştırılır. 5-10 dakika sonra suyla açılmış krem tartar veya limon tuzu katılır. Şurubun koyuluğunu saptamak için içerisine şurup termometresi batırılır.
Çilekli pişmaniye yapılırken, krem tartarla birlikte çilek şurubu da konur. Termometre 155 dereceyi gösterince veya soğuk suya damlatıldığında sert bir uzama yapıyorsa, şurup üzeri hafifçe yağlanmış bir havuza boşaltılır. Hafif donmaya başlarken ağda şurubu toplanır. Yavaş yavaş uzatılarak üst üste katlanır.
Diğer taraftan unla yağ kavrularak sarartılır. 1 dolu kepçe alınır, 100-110 cm çapındaki yuvarlak ve ortası çukurca bir bakır tepsiye boşaltılır. Ilık hale gelince kol kalınlığında yuvarlanmış ağda konur. Tepsinin etrafına 4 tecrübeli kişi geçer. Her şahıs iki eliyle şurup hamurunu kendine doğru çeker büyütür. Yuvarlak hamur ikiye katlanıp üst üste getirilir. 25-28 devir sonunda pişmaniye 5-10 dakika tepside yayılı bekletilir. Ara sıra alt üst edilir. Nemi uçtuktan sonra kopartılır. Sade veya karışık olarak önce naylon torbalara doldurulur. Sonra kutulara konup satışa sunulur.

Muska Böreği



Malzemeler:

1 ölçü yaprak hamuru
İçi: 250 gr beyaz peynir
½ demet dereotu- maydanoz
1 adet yumurta( akı peynir içine, sarısı üstüne)


Hazırlanışı:

Bir ölçü yaprak hamuru gereçleriyle hamuru hazırlayın.2. Fazla tuzu çıkarılmış peyniri, kıyılmış maydanoz, dereotu ve 1 yumurta akıyla karıştırın. Hamuru 3-4 mm incelikte açın; 8-10 cm karelere bölüp ortalarına birer kaşık iç koyun ve üçgen şeklinde kapatın. Üzerlerine sulandırılmış yumurta sürün.
Börekleri önce kızgın fırında 10 dakika, sonra orta ısıda 15-20 dakika daha pişirin.
Not: Yaprak hamurunu önce sıcak fırında pişirmeniz gerekir. Aksi halde yayılır, yağları çıkar ve iyi kabarmaz.

Paskalya Çöreği



Malzemeler:

8 bardak tepeleme buğday unu
2 yemek kaşığı dolu yaş maya
1 ½ bardak ılık su
2 yemek kaşığı silme mahlep
175 gr tereyağı veya margarin
1 bardak tepeleme pudra sekeri (175 gr)
4 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Üstü icin:
1 kahve fincanı toz seker
1 kahve fincanı tuzsuz badem


Hazırlanışı:

Mayayi ½ bardak ılık suyla unun ortasında ezin. Biraz un katıp koyulaştırın. Üzerini kalan unla örtün.
Un ayrılmaya başlayınca ortasına yağ, pudraşeker, 3 yumurta, mahlep, tuz, ve kalan ılık suyu koyup yoğurun. Üstü kapalı olarak ılık bir yerde iki misli kabarana kadar bekletin.
Hamuru bir iki kez daha yoğurun, yumurta büyüklugunde parçalara ayırın. Hamurları uclari ince ortasi kalın bir şekilde yuvarlayarak uzatın. Saç örgüsü biciminde sarın.
Kalan yumurtayı üzerine sürün, tozşeker veya kıyılmış badem serpin. Sıcak fırında pembe renkte pişirin.

Mercimekli Bükme Böreği




Malzemeler:

Un 4 3/4 su bardağı 520 gram
Tuz 1 1/2 yemek kaşığı 18 gram
Yumurta 2 adet 100 gram
Sirke 1 yemek kaşığı 10 gram
Su 2 su bardağı 400 gram
Yeşil mercimek 1/3 su bardağı 60 gram
Zeytinyağı 1 1/2 yemek kaşığı 15 gram
Kara Biber 2/3 tatlı kaşığı 1.5 gram
Margarin 3/4 su bardağı 150 gram


Hazırlanışı:

Unu geniş bir kaba ele, 4 yemek kaşığını ayır, kalan una 1 yemek kaşığı tuz ekle, karıştır, ortasını aç, 1 yumurtayı kır, sirkeyi koy, 1 su bardağı suyu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yap, 7-8 dakika yoğur, üç parçaya bölüp bezeler yap, nemli bez örterek 10 dakika dinlendir. Diğer taraftan, yıkanıp bir gün önceden 1 su bardağı su ile ıslatılmış mercimeği, yumuşayıp, suyunu çekene değin, 30-35 dakika pişir. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağla birlikte bir tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 3-4 dakika öldür, ocaktan al. Kalan yumurtanın sarısını ayır, beyazını, 1/2 yemek kaşığı tuzu, kara biberi ve mercimeği soğana ekle, karıştır. Yirmiye böl. Oda sıcaklığındaki margarinin 1 yemek kaşığı ile tepsiyi yağla, kalanını altı parçaya ayır. Bezeleri ayrılan undan kullanarak 25 santimetre çapta aç aralarına birer parça yağ sürerek üst üste koy, buzdolabında 10 dakika dinlendir, un kullanmadan 50 santimetre çapında aç, üzerine 2 parça yağı sür, bohça şeklinde katla, buzdolabında 10 dakika daha dinlendir ve tekrar 50 santimetre çapta açıp, son 2 parça yağı sür, tekrar bohçala. Buzdolabında 10 dakika daha dinlendirdikten sonra enine dört, boyuna beş parçaya kes, her parçayı kalınlığı yarım santimetre olacak şekilde elle incelt, mercimekli içten koy, uzun kenarlarını üst üste getirip içi kapat ve katlanan kenar üste gelecek şekilde tepsiye diz. Yumurta sansını çırp, böreklerin üzerine sür. Önceden ısıtılmış, orta üstü sıcaklıktaki fırında yaklaşık 25 dakika pişir

Etli Pide



Malzemeler:

Un 4 1/2 su bardağı 500 gram
Tuz 2 yemek kaşığı 24 gram
Kuru maya 3/4 yemek kaşığı 5.5 gram
Şeker 1 tatlı kaşığı 4 gram
Su 1/2 su bardağı 100 gram
Sıvı yağ 1/2 su bardağı+1 yemek kaşığı 110 gram
Yoğurt 1 1/2 su bardağı 330 gram
Soğan 2 orta boy 120 gram
Domates 3 orta boy 375 gram
Kıyma 2 4/5 su bardağı 500 gram
Biber salçası 1 yemek kaşığı 10 gram
Kara Biber 1 1/2 tatlı kaşığı 3 gram


Hazırlanışı:

Unu geniş bir kaba ele, 2 yemek kaşığını ayır, kalan una 1 yemek kaşığı tuz koy, karıştır, ortasını aç. Maya ve şekeri, 1/4 su bardağı ılık su ile ezip unun ortasına koy, üzerine biraz un serp, ılık ortamda maya kabarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika beklet, 1/2 su bardağı yağı kat, yoğurdu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur hazırla, ele yapışmaz duruma gelene değin, yaklaşık 7-8 dakika yoğur, ısıyı koruyarak 1 saat mayalandır. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, domatesi yıka, yarım santimetreküp iriliğinde doğra. Domates, soğan, kıyma, 1 yemek kaşığı tuz, 1/4 su bardağı su, biber salçası ve kara biberi karıştır, sekize böl. Tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağla. Hamuru, eli unlayarak sekiz parçaya ayır, bezeler yap, her bezeyi, ayrılan undan kullanarak, yarım santimetre kalınlıkta oval şekilde elle aç. Kıymalı içi hamurun üzerine, kenarlarında 1 santimetre boşluk kalacak şekilde yay. Önceden ısıtılmış, orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 10 dakika pişir.