Nohutlu Patlıcan Dolması



Malzemeler:

Nohut 1/3 su bardağı 60 gram
Su 2 3/4 su bardağı 550 gram
Soğan 1 küçük boy 50 gram
Patlıcan 12 küçük boy 1350 gram
Domates 2 küçük boy 180 gram
Bulgur 3/4 su bardağı 110 gram
Koyun kıyması 1 su bardağı 175 gram
Margarin 4 yemek kaşığı 40 gram
Salça 3 yemek kaşığı 30 gram
Biber salçası 1 1/2 yemek kaşığı 15 gram
Tuz 1 yemek kaşığı 12 gram
Erik ekşisi 1 1/2 yemek kaşığı 18 gram


Hazırlanışı:

Nohutu yıka, 3/4 su bardağı su ile bir gün önceden ıslat, ertesi gün kabuklarını soy. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra. Patlıcanları ve domatesleri yıka, domatesleri yarım santimetreküp irilikte doğra. Bulgur, nohut, kıyma, yağ, salça, 2/3yemek kaşığı tuz, soğan, domates ve nohutun ıslatma suyunu karıştır, 1-2 dakika yoğur. Patlıcanların saplarını kes, her patlıcanın uç kısmından yarım santimetre kalınlıkta daire şeklinde birer kapak parçası keserek ayır. Patlıcanları, kenar kalınlığı 2 milimetre olacak şekilde oy, iç malzemesini ağız kısmında 2-3 santimetre boşluk kalıncaya kadar gevşekçe doldur, kapak parçalarını dik olarak içine sok. Dolmaları, ağız kısımları birbiri içine giren ikili gruplar halinde tencereye diz, üzerine ısıya dayanıklı düz bir tabak koy. Kalan suyu ısıt, kalan tuz ve ekşi ile karıştır, dolmaların kenarından boşalt, 65-70 dakika pişir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder