Fıstıklı Baklava



Malzemesi:
1 kilo baklavalık un 3 tane yumurta 10 gr tuz (hamuru sağlamlaştırmak için) 2 bardak su Yarım kilo nişasta 400 gram tereyağı veya margarin 1 kilo şeker 250 gr fıstık veya ceviz

Tarifi:
• Geniş bir yoğurma kabına unu boşaltıp yumurtaları içine kırın.
• Sonra tuzu ekleyip bir bardak su ilave edin.
• Hamuru sert bir hale gelene kadar yoğurduktan sonra üzerini ıslak ve temiz bir bezle örterek yaklaşık 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
• Dinlenen hamuru leğenden çıkararak 12 eşit parçaya bölün ve üzerine nişasta serpip elinizle yassı hale getirin.
• Mermer bir zemin veya sofra üzerinde oklava veya merdaneyle hamurları olabildiğince ince bir şekilde açın.
• Hamur açılırken sürekli olarak nişasta serpin.
• Açtığınız yufkaları tepsiye dizmeden önce çok hafif bir şekilde tepsiyi iyice yağlayın.
• Sonra birer birer yufkaları tepsiye dizin.
• Yufkaları tepsiye dizerken her bir defasında daha önce kısık ateşte eritmiş olduğunuz tereyağına bir fırçayı batırarak yufkanın üzerine serpin.
• Hamurun yarısını tepsiye döşedikten sonra fıstık veya cevizi güzel bir şekilde tepsiye yayın.
• Kalan hamurları da aynı şekilde fıstıkların üzerine dizin.
• Bıçağın tersiyle tepsinin kenarından hamuru içeriye doğru sıkıştırın.
• Yine bıçak yardımıyla istediğiniz şekilde (havuç dilimi, kare, dikdörtgen vb. gibi) dilimleyin.
• Eritmiş olduğunuz yağı dilimlerin üzeri kapanacak şekilde dökün.
• Hazırladığınız baklavayı orta hararetli bir fırında yaklaşık yarım saat pişirin.
• Bu süre içinde baklavanın içi pişecek ve yüzeyi de portakal rengini alacaktır.
• Kadayıftaki gibi hazırladığınız şerbeti baklavayı fırından alır almaz sıcağı sıcağına ilave edin.
• Sonra yine soğumaya bırakın baklavanız hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder